Kibbeling is al sinds de negentiende eeuw de Nederlandse vissnack bij uitstek. Het is een snack die bestaat uit stukjes witvis die in een beslag worden gewenteld en daarna gefrituurd. Kibbeling werd vroeger gemaakt van kabeljauwwangen. Maar tegenwoordig wordt het met allerlei witte vissoorten bereid zoals schelvis, wijting, pladijs en koolvis. Je kan voor kibbeling een haasje gebruiken, maar evengoed een buik- of staartstuk van grote vissen.
Boodschappenlijstje
- 400-500 g magere witvis type, schelvis, koolvis, wijting,...
- Een zakje kibbelingsbeslag van JEAN sur MER (te vinden bij Delhaize en bij JEAN sur MER The Shop)
- Kippenkruiden of zout
- Tartaarsaus (de tartaarsaus van JEAN sur MER is te vinden bij Spar, Alvo, JEAN sur MER The Shop en JEAN sur MER Harbor Cafe)
Bereiding
- Verhit de friteuse tot 175 à 180 graden of gebruik een wokpan of kookpotje met olie, bijvoorbeeld arachideolie.
- Snijd de visfilets in stukjes van ongeveer 5 cm om 5 cm.
- Giet de inhoud van het zakje kibbelingbeslag in een grote kom.
- Voeg per zakje 80 ml water toe.
- Meng het water en de inhoud van het zakje tot een egaal beslag.
- Haal de vis door het beslag.
- Laat de stukjes vis met beslag rond een voor een in het vet zakken (als je een friteuse gebruikt, schud dan na enkele seconden met het mandje zodat de vis niet blijft plakken).
- Frituur tot de vis mooi goudbruin is.
- Kruid af met de kibbelingkruiden van JEAN sur MER, met zout of kippenkruiden.
- Serveer met tartaarsaus.
Tip: hoe kouder het beslag, hoe beter het resultaat. En om de kibbeling nog krokanter te maken, voeg je spuitwater toe in plaats van plat water.
Wil jij zelf aan de slag gaan? Het kibbelingbeslag van JEAN sur MER is te vinden bij Delhaize en bijJEAN sur MER The Shop.
Verse tartaarsaus
De beste tartaarsaus die je ooit hebt geproefd! (150g en 500g)