Blog
JEAN sur MER wint Duurzame Vis Award 2024

Bij JEAN sur MER staat duurzaamheid altijd centraal en dat wordt nu beloond! Met trots delen we dat we de MSC Duurzame Vis Award 2024 in de categorie Beste Foodservice hebben gewonnen. Deze erkenning onderstreept niet alleen onze passie voor duurzame vis, maar ook onze inzet om de lekkerste, verantwoorde visproducten voor iedereen toegankelijk te maken.

Jan Kegels, oprichter van JEAN sur MER: “Bij JEAN sur MER draait alles om het samenbrengen van duurzaamheid en pure, eerlijke smaken. Al vijf jaar zijn we trots om als MSC-ambassadeur bij te dragen aan de bescherming van onze oceanen en visbestanden. De Duurzame Vis Award voor Beste Foodservice is voor ons niet alleen een erkenning van ons werk, maar ook een bevestiging dat we op de goede weg zijn om duurzame vis toegankelijk te maken, van festivals tot foodservice. Deze award motiveert ons om onze impact te blijven vergroten en consumenten te inspireren voor duurzame keuzes te kiezen.”

Duurzaamheid blijft onze missie

Het belang van verduurzaming van visserij kan niet worden overschat. Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO is de overbevissing sinds 1970 jaarlijks toegenomen, en meer dan een derde van alle visbestanden wereldwijd wordt inmiddels overbevist. Voor 3,3 miljard mensen is vis de primaire bron van proteïne, waardoor de druk op visbestanden enorm is.

In België groeit de vraag naar duurzame vis. Uit een recent Globescan-onderzoek van MSC blijkt dat 70% van de Belgische visconsumenten vindt dat vis enkel van duurzame oorsprong mag komen. Bovendien gaf meer dan 60% van de Belgische consumenten aan dat ze alleen visproducten kopen waarvan de duurzaamheidsclaims ondersteund worden door onafhankelijke partijen zoals het MSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de vis op een ecologisch verantwoorde manier is gevangen, en helpt consumenten bij het maken van bewuste keuzes.

83% van de consumenten die het MSC-label herkennen, geeft aan dat het hen helpt om snel en gemakkelijk een duurzame keuze te maken. Dit toont hoe belangrijk duidelijke en betrouwbare communicatie is bij het maken van duurzame keuzes. In 2023 gaven Belgische consumenten een recordbedrag van €203,5 miljoen uit aan MSC-gecertificeerde vis, een stijging van 3,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze cijfers benadrukken het groeiende vertrouwen dat consumenten hebben in duurzaamheidsclaims.

Waarom het MSC-keurmerk zo belangrijk is

Het MSC-keurmerk staat voor wild, traceerbaar en duurzaam. Het wordt toegekend aan wilde vis-, schaal- en schelpdierproducten van visserijen die aan de MSC-visserij standaard voldoen. De certificeringslat ligt hoog: het MSC-programma werkt samen met milieuorganisaties, visserijen, bedrijven in de visketen, overheden, distributeurs en wetenschappers om ervoor te zorgen dat gecertificeerde vis op een duurzame en verantwoorde manier wordt gevangen.

Naast visserijen worden ook bedrijven in de toeleveringsketen gecertificeerd. Onafhankelijke partijen controleren bij elk bedrijf dat MSC-gecertificeerde vis verkoopt, of de vis niet vermengd raakt met andere, niet-gecertificeerde producten. Deze traceerbaarheid, van visveiling tot supermarkt, is cruciaal voor de integriteit van het keurmerk.

Deze Duurzame Vis Award van MSC bevestigt onze toewijding aan duurzaamheid en motiveert ons om onze impact verder te vergroten. We blijven streven naar smaakvolle, verantwoorde visproducten die bijdragen aan de bescherming van onze oceanen.

Bekijk ook deze fishermen stories

Play Seasounds
Seasounds
In zee met JEAN sur MER?

Ben je eigenaar van een horecazaak? Wil je onze producten verdelen? Of speel je met ideeën rond een eigen foodconcept? We hebben altijd goesting in nieuwe uitdagingen met collega-ondernemers!